Electricitatea - Thales din Miletus copy

O scurta istorie a electricitatii

In perioada 624 IEN si 246 IEN, filozoful grec Thales din Miletus este primul din istorie care noteaza in scrierile sale despre efectele electricitatii statice. El folosea o piatra de chihlimbar pe care o freca cu mana si observa cum exista anumite descarcari electrice, bine el nu le spunea chiar asa, insa era destul de aproape. Acestui fenomen i-a dat denumirea de “elektron” care tradus din greaca inseamna “chihlimbar”. Cuvantul “electricitate” a fost prima oara folosit in 1646 de catre Sir Thomas Browne si este un derivat din “electricus” care este la baza un cuvant latin si insemna “asemanator cu chihlimbarul”.

 

Electricitatea - Guericke 1 copy

In 1600 William Gilbert era fizicianul reginei din Anglia si se mai ocupa cu efectul magnesmului asupra busolei. William Gilbert este primul in istorie care postuleaza ideea de gravitatie, magnetism, electricitate si electromagnetism.

In 1674, Otto von Guericke inspirat de un pasaj din cartea lui William Gilbert, a construit un glob din sulf pe care il invartea si apoi observa efectele acestuia. Otto von Guericke noteaza ca exista un schimb de energii pe care l-a numit electricitate statica. Otto von Guericke a studiat si experimentat in detaliu acest domeniu al electricitatii statice, chiar a construit o masina de frictiune.

 

Electricitatea - Benjamin 1

In 1752 Benjamin Franklin face un experiment celebru. Pe timp de furtuna, cu descarcari electrice, inalta un zmeu si la baza acestuia leaga o cheie din metal. Asa cum se astapta Benjamin Franklin a vazut cum ies scantei in partea de jos, unde era legata cheia. Benjamin Franklin este cel care a propus teoria sarcinilor pozitive si negative.

La inceputul secolului XIX (19), electrictitatea era daja o stiina dezbatuta si explorata de cei mai cunoscuti inventatori ai secolului XX (20), Nikola Tesla, Galileo Ferraris, Thomas Edison, George Westinghouse, Ernst Werner von Siemens si Alexander Graham Bell.

Aplicatii grafice (logo-uri)

Logo - Electricitate, Arc, Curent, Energie 1

Logo - Electricitate, Arc, Curent, Energie 2

 

Logo - Electricitate, Arc, Curent, Energie 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *