Management de Proiect - Managerul de Proiect

Management de proiect – Proiectul (partea a III-a)

Managerul de proiect este un emisar care face legatura intre beneficiar (client) si resurse (productie). In acelasi timp este si responsabil pentru finalizarea la timp si in buget a proiectului. Un Manager de Proiect se ocupa cu planificarea, urmarirea, corectarea, comunicarea si finalizarea proiectului.

Planificare
Planificarea include realizarea unui plan de abordare al proiectului. Acest plan poate fi prezentat beneficiarului pentru aprobare sau poate fi pus direct in aplicare, in functie de situatie. Planificarea este compusa din etape.

Etape
Cu cat planificarea este facuta mai minitios, cu atat mai multe etape vor aparea in tabelul tau. Etapele sunt pasii mici care trebuiesc facuti. Cu cat mai multe etape, cu atat este mai bun planul tau.

Estimari
Etapele sunt nule fara sa adaugam la ele si un estimativ. Aici intervine managementul timpului, despre care o sa scriu un articol amanuntit. Ca idee, un manager incepator estimeaza in zile, un manager bun estimeaza in ore, iar un manager profesionist estimeaza in minute.

Gantt
Gasesti pe internet mai multe informatii despre acest tip de planificare.

Drumul Critic
Face parte din Gantt, insa voi explica cum se traduce in proiectele reale. Drumul critic, reprezinta etapele critice din tot proiectul. Etapele critice, inseamna acele etape care pun in pericol tot proiectul.

Riscuri
Fiecare etapa este numerotata cu un procent de risc. Fiecare etapa este evaluata separat ca fiind critica sau non-critica.

Tehnica procentuala
Este o tehnica folosita personal, pentru a descoperi factorii cheie dintr-un proiect. In mod clasic se evalueaza etapele ca fiind critice sau non-critice. In cazul tehnicii “procentuale” se evalueaza in procente, cat de probabil este ca etapa sa nu se indeplineasca. Astfel vom avea 90%, 60% sau 30% sanse ca o etapa sa nu se finalizeze, astfel avem o imagine mai clara, nu doar critic si non-critic.

Scenarii
Ele ne ajuta sa gasim solutiile pe care le putem avea in cazul in care se intampla ceva rau. Eficienta scenariilor este atunci cand ele sunt concepute inainte sa se intample evenimentul neplacut. Scopul lor este de a actiona imediat fara a pierde minute pretioase.

 

Citeste in continuare despre management de proiect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *