Management de Proiect - Resurse

Management de proiect – Resursele (partea a IV-a)

Sa iti cunosti echipa este important din punct de vedere social, pentru ca nu poti trai intr-o pestera singur si mai este important, pentru ca nu poti avea incredere oarba in colegii tai. Dar cum sa nu ai incredere te intrebi. Daca una din resursele tale (poate sa fie programator, alt manager, tester, designer, …) spune ca este gata in 3 ore si tu stii ca va fi gata in 5 ore, ce vei scrie in estimari, 3 ore sau 5 ore ? Te sfatuiesc sa alegi varianta a doua.

Cunoasterea echipei iti aduce tie avantaje, este in teresul tau sa fii de gasca si sa comunici pe limba lor.

Comunicare
Cum comunici este la fel de important cu “ce” le comunici resurselor tale. Iti spun o scurta poveste pe care te rog sa o memorezi.

“Daca ai dat un ordin si nu a fost respectat, trebuie sa il repeti pentru ca soldatul nu a inteles ce doresti de la el. Ii explici pana cand acesta confirma ca a inteles. Daca acelasi ordin nu este respectat a doua oara, persoana respectiva trebuie pedepsita.”

In termeni moderni, lipsa de supunere inseamna doua lucruri: fie nu a inteles, fie este rau intentionat. Daca esti sigur ca ai explicat clar si fara confuzii, tot ce ramane este intentia voita a resursei de a nu executa conform cerintelor tale.

Claritate
Tot ceea ce faci TREBUIE sa fie clar, fara NICIO confuzie. Presupunerea este mama tuturor problemelor. Asa cum spunea un manager pe care il respect: “Sa presupui ca celalalt a inteles este mama tuturor neintelegerilor.”

Delegare
Mai este o regula mai putin cunoscuta, cea a delegarii. Pe cine insarcinezi este o decizie ce necesita experienta. Fiecare om are avantajale si dezavantajele lui, cunoscand aceste aspecte iti poti alege oamenii cu mai multa intelepciune.

Disponibilitate
In companiile mici acest aspect nu este luat in calcul, insa eu sper sa ajungi intr-o companie mare, unde vorbim de zeci de oameni intr-un singur departament. Recomand sa urmaresti disponibilitatea resurselor in permanenta, astfel incat sa poti sincroniza disponibilitatea cu etapele proiectului tau. Persoana care se ocupa de disponibilitatea resurselor, se numeste de obicei “Trafic”.

Sarcini
Sarcinile recomand sa fie clare, scurte, concise si fara confuzii. Absolut toate sarcinile sa contina un termen limita. Cum spunea un amic: “Sa spunem ca facem ceva, fara sa scriem un termen de livrare este ca si cum nu ne-am fi intalnit.”

In companii exista un sistem de management unde aloci cine, ce si pana cand sa faca. Destul de simplu. Daca lucrezi direct cu oamenii, ar fi bine sa iti notezi si pe carnetel sau in calculatorul tau cine si ce face.

Control / Urmarire
Tu predai periodic (cel mult la 3 zile) rapoarte superiorilor tai. Te sfatuiesc sa iti educi resursele sa faca si ele acelasi lucru. Nu trebuie sa devii zelos in a le cere de cate ori merg la toaleta, insa minimul necesar in ore lucrate efectiv este suficient. Cel mai bine este ca fiecare sa treaca orele lucrate la sfarsitul zilei de lucru.

 

Citeste in continuare despre management de proiect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *